Donem visibilitat als implants coclears! (CAT/CAST)

Després de llegir el post de la mare d’en Jordi  (https://elreyminij.com/2019/09/26/he-pedido-tu-opinion/) on explica algunes situacions desagradables que ha viscut amb el seu fill relacionat amb els implants que porta, vaig reflexionar entorn la nostra experiència. No puc dir que la gent ens hagi tractat de manera desagradable, en tot cas hem rebut tot tipus de comentaris que sempre son degut al poc coneixement que hi ha sobre el tema dels implants coclears, molta gent no sap ni que existeixen (com ens passava a nosaltres abans de ser pares)

 • Què son aquests llumets que porta al cap? Ah! Pensava que eren llumets com els de les sabates que estan de moda ara…
 • Per què porta això enganxat al cap?
 • Quin audiòfon més modern!
 • Ai mira, deixeu-li anar els cabells i no se li veuran gens
 • Així ara ja no és sorda?

Això i altres comentaris afegits a les mirades de curiositat que ens trobem continuament però que ara ni ens n’adonem.

Cal dir que els comentaris més desafortunats els vam rebre abans d’operar l’Abril, quan es va començar a saber que no hi sentia, en una ocasió a una persona de la família li van fer el comentari estrella:

 • Com esta la nena? Ja sabem que pobreta no ha nascut bé…

M’arriben a dir això a mi ara i segur que hagués respost d’una manera contundent i és que l’Abril va néixer perfectament i tot i que la paraula POBRETA s’utilitza molt, quan ens la diuen parlant dels implants i mirant a la nena, cada vegada em sona més malament. No, l’Abril no és pobreta, l’Abril té de tot, és molt espavilada i amb una família que intenta donar-li el que necessita sempre. Té alguna dificultat? Sí! Li costen algunes coses? Sí. Però…als vostres fills no els hi passa el mateix i no porten implants?

Per tot això i altres coses, penso que s’ha de donar visibilitat a aquest tema. Últimament, potser perquè estem al cas, estic veient més difusió sobre això, per exemple, a la pel·lícula Toy Story 4 surt un nen amb un implant i a un catàleg del Corte inglés també.

WhatsApp Image 2019-06-21 at 09.23.25

També existeixen nines que porten implants, que es poden demanar per internet i personalitzar-les segons la marca de l’implant i si es vol unilateral o bilateral, nosaltres la tenim i sempre que hem tingut oportunitat l’Abril l’ha portat a la llar d’infants i també ho farà a l’escola ara que ha començat P3 perquè la resta de companys vegin altres tipus de nines que segurament no tindran a casa:

https://www.etsy.com/es/listing/561269256/hear-like-me-baby-doll-with-cochlear

https://www.lottie.com/products/wildlife-photographer-mia-doll

UNADJUSTEDNONRAW_mini_3f56

Una altra opció son els contes que parlen del tema o bé que algun protagonista porta aparells auditius. En deixo alguns exemples:

9elYz8iBTbCZ4O938S5Pdg_thumb_3f60.jpg

Conte per nens que explica l’audició (anglès):

https://www.amazon.es/Baby-Loves-Five-Senses-Hearing-ebook/dp/B07MYK1YSL

 

Contes personalitzables amb la opció d’afegir un audiòfon: https://www.mumablue.com/esp

Kylie Gets a Cochlear Implant: https://www.amazon.es/Kylie-Gets-Cochlear-ImplantMarilyn/dp/1625161700/ref=tmm_pap_swatch_0_encoding=UTF8&qid=1570442753&sr=1-10

Per la nostra part també fem petites coses per donar a conèixer els implants, començant per una entrevista a una televisió local explicant el nostre cas (minut 27.40 https://www.canaltaronja.cat/osona/termometre-12-07-2018/), una xerrada a la UB dins una assignatura del grau d’educació infantil on hi estudiava una familiar…

Per la meva part i gràcies a la meva feina de mestra puc explicar-ho als alumnes de l’escola i de la universitat sempre que tinc oportunitat ja que penso que està bé que ho sàpiguen i si tenen dubtes els puc resoldre de primera mà. També m’han convidat a una altra escola per explicar com és la vida d’una persona sorda amb implants als alumnes de 4t de primària que fan un projecte dels sentits.

IMG_2884

En definitiva, no cal que a tot arreu es parli d’implants coclears, però ens agradaria que la gent els conegui i els acabi tractant com es tracten els audiòfons o les ulleres que sovint ni ens adonem que la gent en porta i si els veiem sabem perfectament què són i perquè serveixen!


Después de leer el post de la madre de Jordi (https://elreyminij.com/2019/09/26/he-pedido-tu-opinion/) donde explica algunas situaciones desagradables que ha vivido con su hijo relacionado con los implantes que lleva, reflexioné entorno nuestra experiencia. No puedo decir que la gente nos haya tratado de manera desagradable, en todo caso hemos recibido todo tipo de comentarios que siempre son debido al poco conocimiento que hay sobre el tema de los implantes cocleares, mucha gente no sabe ni que existen (como nos pasaba nosotros antes de ser padres)

 • ¿Qué son estas lucecitas que lleva en la cabeza? ¡Ah! Pensaba que eran lucecitas como los de los zapatos que están de moda ahora …
 • ¿Por qué lleva esto pegado en la cabeza?
 • ¡Qué audífono más moderno!
 • Ay mira, dejadle ir el pelo y no se le verán nada
 • ¿Así ahora ya no es sorda?

Esto y otros comentarios añadidos a las miradas de curiosidad que nos encontramos continuamente pero que ahora ni nos damos cuenta.

Hay que decir que los comentarios más desafortunados los recibimos antes de operar a Abril, cuando se empezó a saber que era sorda, en una ocasión a una persona de la familia le hicieron el comentario estrella:

¿Como esta la niña? Ya sabemos que la pobre no ha nacido bien …

Me llegan a decir esto a mí ahora y seguro que hubiera respondido de una manera contundente y es que Abril nació perfectamente y aunque la palabra pobrecita se utiliza mucho, cuando nos la dicen hablando de los implantes y mirando a la niña, cada vez me suena peor. No, Abril no es pobre, Abril tiene de todo, es muy lista y con una familia que intenta darle lo que necesita siempre. ¿Tiene alguna dificultad? ¡Sí!, ¿le cuestan algunas cosas? Sí. ¿Pero … a vuestros hijos no les pasa lo mismo y no llevan implantes?

Por todo ello y otras cosas, pienso que hay que dar visibilidad a este tema. Últimamente, quizá porque estamos al caso, estoy viendo más difusión al respecto, por ejemplo, en la película Toy Story 4 sale un niño con un implante y en un catálogo del Corte inglés también.

También existen muñecas que llevan implantes, que se pueden pedir por internet y personalizarlas según la marca del implante y si se quiere unilateral o bilateral, nosotros la tenemos y siempre que hemos tenido oportunidad Abril se la ha llevado a la guardería y también lo hará en la escuela ahora que ha empezado P3 para que el resto de compañeros vean otros tipos de muñecas que seguramente no tendrán en casa:

https://www.etsy.com/es/listing/561269256/hear-like-me-baby-doll-with-cochlear

Otra opción son los cuentos que hablan sobre el tema o que alguno de sus protagonistas lleva algun aparato auditivo. Algunos ejemplos:

9elYz8iBTbCZ4O938S5Pdg_thumb_3f60.jpg

Cuento para niños donde se explica la audición (inglés):

https://www.amazon.es/Baby-Loves-Five-Senses-Hearing-ebook/dp/B07MYK1YSL

Cuentos personalizables con opción de añadir un audífono: https://www.mumablue.com/esp

Kylie Gets a Cochlear Implant: https://www.amazon.es/Kylie-Gets-Cochlear-ImplantMarilyn/dp/1625161700/ref=tmm_pap_swatch_0_encoding=UTF8&qid=1570442753&sr=1-10

Por nuestra parte también hacemos pequeñas cosas para dar a conocer los implantes, empezando por una entrevista a una televisión local explicando nuestro caso (minuto 27.40 https://www.canaltaronja.cat/osona/termometre-12-07-2018/ ), una charla en la UB en una asignatura del grado de educación infantil donde estudiaba una familiar …

Por mi parte y gracias a mi trabajo de maestra puedo explicarlo a los alumnos de la escuela y de la universidad siempre que tengo oportunidad ya que pienso que está bien que lo sepan y si tienen dudas los puedo resolver de primera mano. También me han invitado a otra escuela para explicar cómo es la vida de una persona sorda con implantes a los alumnos de 4º de primaria que hacen un proyecto de los sentidos.

En definitiva, no es necesario que en todas partes se hable de implantes cocleares, pero nos gustaría que la gente los conozca y los acabe tratando como se tratan los audífonos o las gafas que a menudo ni nos damos cuenta de que la gente en puerta y si los vemos sabemos perfectamente qué son y para que sirven!

 

2 pensaments sobre “Donem visibilitat als implants coclears! (CAT/CAST)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s