Quan hi sentirà bé el meu fill? l’Evolució auditiva amb implants coclears (CAT/CAST)

Aquest post vol mostrar l’evolució de l’audició d’un nen amb implants, és a dir, com es passa de res a tot i en quin temps s’aconsegueix. Ens basarem en algunes de les audiometries que li han anat fent a l’Abril des que va néixer, va portar audiòfons i fins a dia d’avui amb els implants coclears per demostrar com d’important és el guany auditiu.

Després del cribatge auditiu que fan a tots els nadons al neixer i veure que alguna cosa no anava bé, li van fer la primera prova auditiva quan tenia un mes de vida i el Dr. De Sant Joan de Deu ja ens va dir que la pèrdua auditiva de l’Abril era important, no hi havia cap resposta a 100db que equivalen a un tractor, un helicòpter… a continuació podeu observar el resultat dels potencials on s’aprecien respostes pràcticament nul·les i unes corbes planes que equivalen a no sentir-hi gairebé res.

audiograma_sons_familiares

28:10:16 2                281016-3.jpeg

281016.jpeg

Al desembre al posar els audiòfons vam poder veure una breu millora en l’audició de l’Abril, en una audiometria feta al març següent hi havia resposta a 80db  però encara era del tot insuficient per tenir una vida normal, en aquest moment podia sentir l’equivalent al so d’un piano.

28317.jpeg

27317.jpeg

Un cop operada i activada (9-10 mesos) vam realizar la primera audiometria post implant després de 3 mesos i la millora va ser brutal, l’Abril podia sentir a 30-40db que com es veu a la gràfica de dibuixos ja es troba a dins la parla i per tant ja començava a captar sons del dia a dia i dos mesos més tard l’Abril es trobava a 20db que és pràcticament sentir la totalitat dels sons.

20917.jpeg

171017.jpeg

22:11:17

Fins aquí l’Abril tenia una orella implantada que li permetia començar a fer vida normal, començar a escoltar-ho tot i aprendre els sons i sorolls del seu entorn amb l’ajuda de les sessions diàries de logopèdia i també de la feina de les mestres de la llar d’infants on anava així com el nostre esforç per estimular-la al màxim possible en aquest sentit. La segona part va ser operar l’orella esquerra el 25 de gener del 2018, 8 mesos més tard que l’altra orella i veient els bons resultats que l’implant aportava a la seva vida auditiva.

Una vegada operada i activada de la segona orella, cal dir que el progrés va ser molt més ràpid i l’Abril en qüestió de dos mesos tenia l’audició de les dues orelles al mateix nivell.

20418.jpeg

A partir d’aquest moment les audiometries són de control i la programadora pràcticament no ha de tocar res dels programes que porta l’implant, simplement treballar cada dia perquè l’Abril millori la comprensió, el llenguatge… com es veu a l’última audiometria, l’Abril es troba entre 10-15 db que equivalen a un xiuxiueig o un degoteig d’aigua.

22518.jpeg

27718.jpeg

img_5712.jpg

Després d’explicar el nostre procés viscut, la nostra experiència cal afegir que cada nen és diferent i en alguns casos hi ha altres coses a part de la hipoacúsia i per tant la millora pot ser més lenta com també hi poden haver nens que tinguin un procés més ràpid. A dia d’avui, l’Abril té dos anys i mig, fa 21 mesos que hi sent amb una orella i 13 amb l’altra i podem dir que ho entén tot, parla bastant i fins i tot canta cançons. A la seva classe hi ha nens que parlen més i d’altres que parlen menys que ella per tant està bastant dins el nivell dels nens de la seva edat, això no vol dir que la feina ja estigui tota feta, continuem amb les sessions diàries de logopèdia per anar treballant els sons i millorant dia a dia.

Esperem haver animat a les famílies que es troben al principi d’aquest procés, quan es veu tot de color negre i sembla impossible que un dia puguis tornar a veure-ho tot amb llum.


Cuando escuchará bien mi hijo? evolución auditiva con implantes cocleares

Este post pretende mostrar la evolución de la audición de un niño con implantes, es decir, cómo se pasa de no escuchar nada a escucharlo todo y en qué tiempo se consigue. Nos basaremos en algunas de las audiometrías que le han ido haciendo a Abril desde que nació, llevó audífonos y hasta día de hoy con los implantes cocleares para demostrar la ganancia auditiva que ha obtenido.

Después del cribado auditivo que hacen a todos los bebés al nacer y ver que algo no iba bien, le hicieron la primera prueba auditiva cuando tenía un mes de vida y el Dr. De Sant Joan de Déu ya nos dijo que la pérdida auditiva de Abril era importante, no había ninguna respuesta a 100dB que equivalen a un tractor, un helicóptero… a continuación se puede observar el resultado de los potenciales donde se aprecian respuestas prácticamente nulas y unas curvas planas que equivalen a no oír casi nada.

En diciembre al poner los audífonos pudimos ver una breve mejora en la audición de Abril, en una audiometría hecha en marzo había respuesta a 80dB pero todavía era del todo insuficiente para tener una vida normal, en este momento podía sentir el equivalente al sonido de un piano.

Una vez operada y activada (9-10 meses) hicimos la primera audiometría post implante después de 3 meses y la mejora fue brutal, Abril podía oír a 30-40db que como se ve en la gráfica de dibujos ya se encuentra dentro el habla y por tanto ya comenzaba a captar sonidos del día a día y dos meses más tarde Abril se encontraba a 20dB que es prácticamente sentir la totalidad de los sonidos.

Hasta aquí Abril tenía una oreja implantada que le permitía empezar a hacer vida normal, empezar a escuchar todo y aprender los sonidos y ruidos de su entorno con la ayuda de las sesiones diarias de logopedia y también del trabajo de las maestros de la guardería donde iba así como nuestro esfuerzo para estimularla al máximo posible en este sentido. La segunda parte fue operar la oreja izquierda el 25 de enero de 2018, 8 meses más tarde que la otra oreja y viendo los buenos resultados que el implante aportaba a su vida auditiva.

Una vez operada y activada de la segunda oreja, hay que decir que el progreso fue mucho más rápido y Abril en cuestión de dos meses tenía la audición de ambos oídos al mismo nivel.

A partir de este momento las audiometrías son de control y la programadora prácticamente no debe tocar nada de los programas que lleva el implante, simplemente trabajar cada día para que Abril mejore la comprensión, el lenguaje … como se ve en la última audiometría, Abril ahora se encuentra entre 10-15db que equivalen a un susurro o un goteo.

Tras explicar nuestro proceso vivido, nuestra experiencia hay que añadir que cada niño es diferente y en algunos casos hay otras cosas aparte de la hipoacusia y por tanto la mejora puede ser más lenta como también puede haber niños que tengan un proceso más rápido. A día de hoy, Abril tiene dos años y medio, hace 21 meses que escucha por una oreja y 13 con la otra y podemos decir que lo entiende todo, habla bastante e incluso canta canciones. En su clase hay niños que hablan más y otros que hablan menos que ella por lo tanto está bastante dentro del nivel de los niños de su edad, esto no quiere decir que el trabajo ya esté todo hecho, continuamos con las sesiones diarias de logopedia para ir trabajando los sonidos y mejorando día a día.

Esperamos haber animado a las familias que se encuentran al principio de este proceso, cuando se ve todo de color negro y parece imposible que un día puedas volver a verlo todo con luz.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s